Ta cykeln för en mer hälsosam livsstil

Flera olika typer av cyklar – vanliga herrcyklar, damcyklar, racercyklar och mountainbikes har fått sig ett rejält uppsving de senaste åren. Det är inte ovanligt att man tar cykeln till jobbet, även om det är en lång distans man behöver åka för att ta sig dit. Så har det visserligen varit tidigare också, men på senare år har en medvetenhet om ett hälsosamt liv börjat sprida sig. Det här kommer med många fördelar. Rör man på sig mer i vardagen har man större sannolikhet att förskonas från en rad olika sjukdomar och besvär.

Vilken cykel ska du ha?

Om du funderar på att börja cykla lite mer är det en bra början att reda på vilken cykel det är som passar dig bäst. Ska du cykla till jobbet, gymmet eller mataffären? I sådana fall kanske du bör titta på klassiska herr- eller damcyklar. En nackdel med herrcyklar för det här syftet är att de ofta har sämre packningsmöjligheter. Visserligen brukar både dam- och herrcyklar ha pakethållare, men herrcyklar brukar sakna en korg där fram. Det finns dock modeller med båda pakethållare och korg där fram som är avsedd för herrar.

Racercykel

Om du däremot vill börja cykla mer i sportform, kan en racercykel passa bättre. Det som många uppskattar med racercykel avslöjas av namnet – det kan gå riktigt, riktigt fort. Tänk dock på att en racercykel inte lämpar sig bra för att köra på lite tuffare underlag. De bör köras på asfalt – men inte många mer underlag än så.

Mountainbike

Den som vill köra på tuffare underlag bör överväga en mountainbike. De kan i princip köras överallt – såväl i skogen som i staden. Även om de är mångsidiga, är det dock ingen cykel som kanske är optimal att ta till mataffären (såvida du inte behöver köra genom tuff terräng för att ta dig dit, vilket är osannolikt). En mountainbike har inte samma packningsmöjligheter som till exempel dam- eller herrcyklar. Pakethållare och korgar där fram finns inte på dem. Givetvis går det att lösa på andra sätt, till exempel genom att bära en bra ryggsäck.

Ta cykeln för en mer hälsosam livsstil