De vanligaste frågorna om golvslipning

Genom att titta på vad svenskarna söker på, kan man få en uppfattning om vad många undrar inom ett visst ämne. När vi skriver in ”golvslipning” får vi fram ett antal frågor. Här ger vi er svenskarnas frågor om golvslipning – och svar på dem. För ytterligare information hänvisar vi till denna sida.

Hur mycket dammar det?

Det korta svaret är att det beror på. Idag använder de allra flesta firmor dammfria slipmaskiner. Det här innebär inte att det blir noll damm, men däremot att det blir mycket lite. Med vanliga slipmaskiner är det inte ovanligt att man fortfarande hittar damm, en lång tid efter att själva slipningen är genomförd. En del firmor använder fortfarande dessa lite äldre maskiner – de som inte gör det, brukar framhäva att deras slipningar är ”dammfria”.

Om du ska slipa själv kan det vara läge att titta efter dessa maskiner. De må kanske kosta lite mer att hyra, men många skulle nog anse att det är värt det.

Hur mycket kostar det?

Precis som i svaret ovan, så beror det på. Om du inte ska göra det själv, så kan du titta på vad firmorna tar. Ett företag som gör golvslipning i Stockholm skriver till exempel att en slipning av parkett – inklusive en lackbehandling – kostar 182 kronor i kvadratmetern. Bra att känna till är att golvslipning i Stockholm ofta är lite dyrare än mindre städer ute i landet. Bor du i en liten stad kan du sannolikt hitta lite billigare priser.

Den behandling som kostar 182 kronor är en av deras billigaste. Som högst sträcker det sig till 315 kronor per kvadratmeter. Ett rum på 30 kvadratmeter skulle således kosta 9 450 kronor att få slipad av den här firman i Stockholm – om man väljer den dyraste behandlingen.

Hur lång tid?

Ska man göra det själv bör man räkna med att det tar längre tid än om man anlitar en firma för jobbet. Det är en ganska tung maskin som du, flera gånger, behöver dra över en mer eller mindre stor yta. Ungefär 20 – 30 kvadratmeter per dag kan du räkna med att klara av. En firma med bra maskiner som skickar flera personer kommer dock givetvis att klara av det snabbare än så.

De vanligaste frågorna om golvslipning